We are an independent law firm that conflates expertise and experience in all legal fields. we provide services for the legal needs of everyone from private persons to mid-tier and large-scale companies and from public institutions to international and global holdings.

Contact With Us

Esentepe Mh. Kasap Sk. No: 12 Kat: 4-5 Sisli, ISTANBUL

Monday-Friday (09:00 - 18:00)

Follow Us

For detailed information about all fields we work in

Av. Göktuğ Özen


Araç Değer Kaybı

Publications

Araç değer kaybı, meydana gelen trafik kazası neticesinde hasar alan ve bu hasar nedeniyle onarım, bakım, tadilat vb. işlemlerden geçen aracın bundan sonraki süreçte ikinci el piyasasındaki değerini ifade etmektedir.

Araç değer kaybını talep edebilmek için bir takım şartlar aranmaktadır. Bunlara değer kaybı şartları denilmektedir. Bu şartlar şunlardır;

  • Kaza tarihi üzerinden 2 yıldan daha fazla süre geçmemiş olması
  • Kaza sonrası araçta oluşan hasar, mini onarım ile giderilebilecek basit işlemlerden olmaması
  • Araçtaki hasarın daha önce hasara uğramamış olan bir bölgede olması
  • Aracın ağır hasar kaydına sahip araçlardan olmaması
  • Aracın kısa süreli kiralık araç, taksi, dolmuş, test aracı, koleksiyon veya antika sayılan aracı, belediye otobüsü, yol süpürme aracı, itfaiye aracı olmaması
  • Oluşan kazada yüzde yüz kusurlu olunmaması
  • 2020 yılı öncesinde araç değer kaybı başvurusu yapılabilmesi için yaş ve kilometre sınırı da bulunmaktaydı fakat 09.10.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karar sonrası bu şartlar kaldırılmıştır

Değer kaybı başvurusu yapılabilmesi yukarıda sayılan bu şartların gerçekleşmesi halinde mümkün olabilecektir.

Türk Ticaret Kanunu’nun 1409. Maddesine göre yaşanan trafik kazasında değer kaybı oluşması durumunda, kusurlu olan tarafın trafik sigortası, hem kaza dolayısıyla meydana gelen hasarı ve bu sebeple oluşan zararı karşılamakta hem de doğrudan zarar gören ve kusurlu olmayan veya daha az kusurlu olan tarafın değer kaybını telafi etmekle yükümlüdür. Karşı tarafın sigortasından ya da karşı tarafın kendisinden herhangi bir değer kaybı talep edilebilmesi için meydana gelen kazada yüzde yüz kusurlu olunmaması gerekmektedir. Eğer kısmi bir kusur söz konusuysa kusurlu olunmayan oranda bir talepte bulunulabilir.

Meydana gelen kazada kusursuz veya daha az kusurlu taraf, araçta meydana gelen değer kaybının karşılanması amacıyla iki yol izleyebilmektedir. Kusursuz veya kazanın meydana gelmesinde daha az kusurlu olan taraf araçta meydana gelen değer kaybının karşılanması için ekspertiz raporu alarak değer kaybına sebep olan tarafa dava açılabilir veya meydana gelen kaza dolayısıyla araçta oluşan değer kaybının karşılanması için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapabilir.

Araç değer kaybı davası açılabilmesi için araçtaki hasarlı parçaların daha önce hasara uğramamış olması, yenileme veya onarım gibi işlemlerden geçmemiş olması ve meydana gelen kazadan önce araçta herhangi bir hasar kaydının bulunmaması gerekmektedir. Boya işlemine gerek duymadan değiştirilebilen jant, far, silecek, cam gibi parçalar değer kaybı kapsamına girmemektedir. Dolayısıyla araç üzerinde gerçekleşen hasarın bu parçalar veya bunlara benzer parçaların dışında gerçekleşmesi gerekmektedir. Araçta meydana gelen değer kaybının tazmin edilme süresi Borçlar Kanunu’nun 72. Maddesinde düzenlenmiştir. Anılan bu madde uyarınca tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her halde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Kısaca özetlemek gerekirse dava açma süresi kanunen iki yıllık bir zamanaşımına tabidir fakat yasal şartların mevcut olması halinde meydana gelen kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren en fazla on yıllık bir zamanaşımı süresi söz konusudur. Meydana gelen kazada taraflar kaza tarihinden itibaren on yıl içerisinde dava açmamaları durumunda konu ile ilgili yasal haklarını kaybederler.

Taraflar dava yoluna başvurmak dışında Sigorta Tahkim Komisyonu’na da başvuru yapabilirler. Sigorta Tahkim Komisyonu sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile riski üstlenen taraf arasında sigorta sözleşmesinden doğan tüm uyuşmazlıkların çözümünü amaçlamaktadır. Bu komisyona başvuru yapılabilmesi belli başvuru şartlarının sağlanması ve usulüne uygun bir başvuru yapılması gerekmektedir. Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapabilmek için; aracın değer kaybı için sigorta şirketine yapılan başvurunun karşılanmamış olması veya karşılanan miktarın yetersiz olması, şikayetçi tarafın daha önce Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurmamış olması ve şikayetini sigorta şirketine yazılı olarak beyan etmiş olması gerekmektedir. Sigorta Tahkim Komisyonu’nun yaptığı inceleme sonucunda yapılan başvuru olumlu sonuçlanırsa, ilgili sigorta şirketinin zararı ödeme yükümlülüğü doğar.

Görüldüğü üzere sigorta şirketinden cevap gelmemesi, olumsuz cevap gelmesi veya sigorta şirketinin eksik ödeme yaptığı durumlarda Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru veya dava yoluna gidilmektedir. Sigorta Tahkim Komisyonu’na yapılan başvuru, dava yoluna göre daha kısa sürede çözüme ulaşmakta olup bu sebeple başvuru yolunun tercih edilmesi daha hızlı çözüme ulaşılmasını sağlamaktadır.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Yayımlar

Bize Danışın

    I read, agree and accept the notice on personal data protection, declaration of explicit consent, privacy and cookie policy.

    Covid-19

    Litigation & Dispute Resolution

    We mediate on legal disputes and represent our clients before…

    Real Estate

    We offer legal services aimed at the problems experienced by…

    Mergers & Acquisitions

    We provide legal consulting devoted to merger and acquisition processes…

    Intellectual Property

    We offer legal services in all intellectual property fields such…

    Employment & Labor

    We proffer legal consultancy services intended for struggling with matters…

    Debt Collection & Restructuring

    We advocate the interests of our clients who are parties…

    Insurance Law

    We provide legal consultancy services aimed at affairs between our…

    Business Law & Corporate Maintenance

    We offer consultancy services pertaining to corporate law to our…

    Protection Of Personal Data

    We provide legal services to our clients in line with…

    Transportation & Logistics

    We provide legal consultancy and litigation services in the areas…

    Consumer Protection

    We offer legal consultancy on the aggrievements of consumers such…

    Family And Inheritance Law

    We provide legal services regarding matters such as divorcement, alimony,…