We are an independent law firm that conflates expertise and experience in all legal fields. we provide services for the legal needs of everyone from private persons to mid-tier and large-scale companies and from public institutions to international and global holdings.

Contact With Us

Esentepe Mh. Kasap Sk. No: 12 Kat: 4-5 Sisli, ISTANBUL

Monday-Friday (09:00 - 18:00)

Follow Us

For detailed information about all fields we work in

Av. Eren Tosun

Özel Hastaneler Tarafından Fazladan AlınanÜcretlerinin İadesi

Yayımlar

Ülkemizde hayata geçirilen Sağlık reformu ile birlikte özel hastanelerin sayısında ciddi bir artış oldu. Özel hastanelerin artışıyla birlikte sosyal sigorta kuruluşları özel hastanelerden daha fazla hizmet satın almaya başladı.

1 Ekim 2008 tarihinde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) kanunu yürürlüğe girdi. Sosyal Güvenlik Kurumu, kamu ve özel hastaneleri bu kanun ile birlikte eşitledi ve sözleşmeli sağlık sunucuları olarak adlandırdı.

SSGSS Kanununun ilk kabul edildiği dönemde, otelcilik hizmetleri ile öğretim üyesi tarafından sağlanan sağlık hizmetleri için fark ödemesi kabul edilmişti. Özel hastanelerin bu iki durum dışında fark ücreti talep etmesi mümkün değildi. Ancak 17 Nisan 2008 yılında çıkarılan 5754 sayılı kanun ile daha SGGSS Kanunu yürürlüğe girmeden bu durum aşıldı. SGGSS kanununda yapılan değişiklik ile vakıf üniversiteleri ve özel hastanelere, verdikleri hizmet karşılığında vatandaşlardan SGK tarafından belirlenen ücretlerin 1 katına kadar fark ücreti alınabileceği maddesi getirildi. Süreç içerisinde bu ücretler değişiklik gösterdi ve 2013 yılında yapılan değişiklik ile bu ücret %200 olarak değiştirildi.

Özel hastanelerin alacakları bu ücretlerin kanunda belirtilen üst sınırdan daha fazla olması durumunda 1 yıl sözleşme feshi, 2008 yılındaki değişiklik ile para cezasına çevrildi. Özel hastaneler tavan rakamın çok daha üzerinde, fahiş fiyatlar talep eder hale geldiler.

Bu yazımızda ödenen fazla ücretlerin nasıl geri alınabileceği incelenmiştir.

5510 sayılı Kanunun 73/2 maddesi; Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularınca, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden sağlık hizmeti sunucularının giderleri ve ürettikleri sağlık hizmetlerinin maliyetleri, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterler dikkate alınarak bu bedellerin iki katına kadar alınabilecek ilave ücretin tavanını belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir. Bu tavan dahilinde alınabilecek ilave ücret oranları Kurumca belirlenir. Ancak 60. maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (4), (6) ve (8) numaralı alt bentleri kapsamında sayılanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler ile aynı maddenin 12, 13 ve 14. fıkraları kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılan kişilerden ilave ücret alınamaz. Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen eşdeğer ilaçların, azami fiyatı ile kişinin talep ettiği eşdeğer ilacın fiyatı arasında oluşacak fark ve optik için tavan uygulanmaz ve bu fıkra kapsamında değerlendirilmez. Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen eşdeğer ilaçların, azami fiyatı ile kişinin talep ettiği eşdeğer ilacın fiyatı arasında oluşacak fark ve optik için tavan uygulanmaz ve bu fıkra kapsamında değerlendirilmez.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin 1.9.1. maddesinde; Kurumla sözleşmeli; vakıf üniversiteleri, ikinci ve üçüncü basamak özel sağlık hizmeti sunucuları tarafından; Kurumca belirlenen oranı geçmemek kaydıyla kişilerden ilave ücret alınabilir.

Aynı tebliğin 1.9.2. maddesinde ise ilave ücret alınamayacak kişiler belirtilmiştir. Buna göre;

  • 1005 sayılı Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden,
  • 2330 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden,
  • Harp malüllüğü aylığı alanlar ile 3713 sayılı Kanun kapsamında aylık alanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerden,
  • Tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar; 3713 sayılı Kanunun 21 inci maddesinde sayılan olaylara maruz kalmaları nedeniyle yaralananlar.,
  • 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin onikinci fıkrasında belirtilen kişilerden,
  • 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin onüçüncü ve ondördüncü fıkraları kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılan kişiler ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden.

İlave ücret alınamayacaktır.

 

Aynı yönetmeliğin 1.9.3. maddesinde de ilave ücret alınamayacak sağlık hizmetleri şu şekilde sıralanmıştır.

  • Acil servislerde verilen ve SUT eki EK-2/B Listesinde yer alan 520.021 kod numaralı “Yeşil alan muayenesi” adı altında Kuruma fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç olmak üzere, acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
  • Yoğun bakım hizmetleri,
  • Yanık tedavisi hizmetleri,
  • Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
  • Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
  • Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri,
  • Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
  • Hemodiyaliz tedavileri,
  • Kardiyovasküler cerrahi işlemler. (İstisnai sağlık hizmetlerinde belirtilen işlemler hariç)
  • SUT eki EK-2/B ve EK-2/C Listesindeki  İşitsel implant işlemlerinden.
  • SUT eki EK-2/G Listesinde yer alan işlemler,
  • Pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavileri ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetlerinden hiçbir ücret alınmayacaktır.

 

Hukuka aykırı şekilde alınan bu bedeller, yasal yollar ile geri alınmaktadır. Muayene ve test ücretleri ile gerçekleştirilen ameliyatlar için alınan fazla ücretleri, tüketici hakem heyeti ve tüketici mahkemelerinden talep etme hakkı mevcuttur.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Yayımlar

Bize Danışın

    I read, agree and accept the notice on personal data protection, declaration of explicit consent, privacy and cookie policy.

    Covid-19

    Litigation & Dispute Resolution

    We mediate on legal disputes and represent our clients before…

    Real Estate

    We offer legal services aimed at the problems experienced by…

    Mergers & Acquisitions

    We provide legal consulting devoted to merger and acquisition processes…

    Intellectual Property

    We offer legal services in all intellectual property fields such…

    Employment & Labor

    We proffer legal consultancy services intended for struggling with matters…

    Debt Collection & Restructuring

    We advocate the interests of our clients who are parties…

    Insurance Law

    We provide legal consultancy services aimed at affairs between our…

    Business Law & Corporate Maintenance

    We offer consultancy services pertaining to corporate law to our…

    Protection Of Personal Data

    We provide legal services to our clients in line with…

    Transportation & Logistics

    We provide legal consultancy and litigation services in the areas…

    Consumer Protection

    We offer legal consultancy on the aggrievements of consumers such…

    Family And Inheritance Law

    We provide legal services regarding matters such as divorcement, alimony,…