We are an independent law firm that conflates expertise and experience in all legal fields. we provide services for the legal needs of everyone from private persons to mid-tier and large-scale companies and from public institutions to international and global holdings.

Contact With Us

Esentepe Mh. Kasap Sk. No: 12 Kat: 4-5 Sisli, ISTANBUL

Monday-Friday (09:00 - 18:00)

Follow Us

For detailed information about all fields we work in

Av. Göktuğ Özen

7405 Sayılı Kanunla Yapılan Değişiklikler

Publications

Günümüzde spor, yalnızca fiziksel aktivitelerin icra edildiği bir uğraş olmanın ötesine geçmiş ekonomi, sağlık, politika gibi pek çok sektörü derinden etkileyen bir faaliyet haline gelmiştir. Spor sektörünün bu denli büyümesi ve sürekli dinamik bir yapıda olmasından dolayı mevcut mevzuat zaman zaman eksik kalmakta ve yeni bir kanuna ihtiyaç duyulduğu gerekçesi ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu tasarlanmıştır.

Spor kulüpleri, spor anonim şirketleri ve spor federasyonlarının kuruluşu, organları, üst kuruluş oluşturmaları, gelir ve giderleri, bütçe ve harcama esasları, görev, yetki ve sorumlulukları, denetimleri, bunlara yapılacak her türlü yardımın şekil ve şartlarıyla beraber bunlara ilişkin diğer hususlara dair usul ve esasları düzenleyen Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanun teklifi 22.04.2022 tarihinde TBMM’de kabul edilmiş olup 26.04.2022 tarihinde “Yeni Spor Kanunu” adı altında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanunla beraber başlıca yapılan değişikler şunlardır;

7405 sayılı Kanun’un öncesinde spor kulüpleri 5253 sayılı Dernekler Kanunu’na tabi olarak kurulduktan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığına tescil ile spor kulübü vasfını kazanmaktaydılar. Getirilen düzenleme ile bu çifte kayıt ve tescil sistemi ortadan kaldırılmakta ve spor kulüplerinin Gençlik ve Spor Bakanlığına tescil ile tüzel kişilik kazanmaları sağlanmaktadır. Bu şekilde eski kanundan farklı olarak spor kulüplerinin öncelikle dernek olarak kurulma mecburiyeti ve uygulaması ortadan kaldırılmaktadır.

7405 sayılı Kanun’da yer alan bir başka düzenleme spor kulüplerinin birleşme ve malvarlığı devrine ilişkindir. Spor kulüpleri genel kurul üye tam sayısının en az dörtte üçünün katılacağı genel kurul toplantısında, toplantıya katılanların en az salt çoğunluğunun oyu ile alınacak kararla aynı ilde bulunan başka bir spor kulübü ile birleşebilecektir. Bu birleşme spor kulüpleri siciline tescil ile geçerlilik kazanacak ve devrolunan spor kulübünün tescil anındaki bütün aktif ve pasifi kendiliğinden devralan spor kulübüne geçecektir. Devrolunan spor kulübüne ait sportif tarihçe ve sportif başarı devralan spor kulübüne geçmiş sayılacaktır.

7405 sayılı Kanun’da spor anonim şirketi tanımı  “Bir spor kulübünün bağlı ortaklığı veya iştiraki olarak ya da spor kulübünden bağımsız şekilde 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulan ve spor faaliyetinde bulunmak amacıyla Bakanlığa tescilini yaptıran anonim şirketi” şeklinde yapılmıştır. Bu kanuna göre kurulan ve tüzel kişilik kazanan anonim şirketler bakanlık tarafından tescil edilmeleri ile spor anonim şirketi vasfını kazanacaklardır.

Bir diğer yapılan düzenleme ise spor federasyonlarının belirli liglerde yer almaları için yapılan değişikliktir. Bu düzenlemeye göre spor federasyonlarının, belirli liglerde yer alabilmek için spor anonim şirketi statüsünde olma yükümlülüğü getirilmiş ve bu şirketler için ödenmiş sermayesi bir milyon Türk lirasından az olmamak üzere asgari sermaye zorunluluğu getirebilecekleri düzenlenmiştir. Spor kulüpleri, aktif ve pasif varlıklarını bir bütün olarak, bir spor anonim şirketine sermaye olarak koyabilir ve devredebilmektedir.

7405 sayılı Kanun’la yapılan bir başka değişiklik kulüplerinin temlik ve borçlanmasını kapsamaktadır. Bu değişiklikler kanunun 20.maddesinde düzenlenmektedir. Bu maddeye göre bir önceki hesap döneminde gerçekleşen brüt gelirinin yüzde 25’ini aşan, mevcut yönetim kurulunun olağan görev süresinin bitiminden sonra doğacak ya da vadesi gelecek gelir ve alacaklar, genel kurul kararı ile devredilebilecek fakat bu devir kararındaki oran, yönetim kurulunun olağan görev süresinin bitiminde sonra doğacak ya da vadesi gelecek gelir ve alacaklar yönünden hiçbir surette bir önceki hesap döneminde gerçekleşen brüt gelirin yüzde 50’sini geçemeyecektir. Borçlanmaya yönelik yapılan değişiklikte ise spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin bir bütçe yılında önceki yıl brüt gelirlerinin en fazla yüzde onuna kadar borçlanabilecekleri düzenlenmiştir. Ek bütçe ile yapılacak borçlanmalar ise önceki yılın brüt gelirinin %50 sinden fazla olamayacaktır.

7405 sayılı kanunla spor kulüplerinin İçişleri Bakanlığı ve Valiliklerin yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından da denetleneceği hüküm altına alınmıştır. Ayrıca ek olarak bağımsız denetim yetkisi de 7405 sayılı kanunla düzenlenmiştir. Bu kapsamda spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin mali durumunu ve kâr-zarar hesaplarını, yıllık dönemler halinde Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir bağımsız denetim kuruluşuna denetlettirmek zorundadır. Spor kulüpleri gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını, kâr-zarar ve bilanço hesaplarını düzenleyecekleri bir beyanname ile her yıl hesap dönemi bitişinden itibaren üç ay içinde Bakanlığa vermekle yükümlü olacaklardır.

7405 sayılı kanunla beraber yönetim kurulu üyeleri ve yöneticilerin sorumlulukları da düzenlenmiştir. Bu kişiler sorumluluklarını ihmal ettikleri takdirde kulüp, şirket, pay sahipleri ve alacaklılara karşı verdikleri zararlardan müteselsilen sorumludurlar.

7405 sayılı kanunda yapılan bir başka önemli değişiklik federasyon tanımıyla ilgili yapılan değişikliktir. Bu kanun öncesinde federasyonlar bağlı ve bağımsız olmak üzere ikiye ayrılıyordu fakat yeni kanunla beraber bu ayrım kalkmış federasyonun tamamı “spor federasyonu” olarak adlandırılmıştır. Aynı zamanda spor federasyonlarının da tıpkı spor kulüpleri gibi dernek olarak kurulma zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır.

7405 sayılı Kanun ile birlikte Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 5’inci ve 6’ncı maddelerinde değişiklik yapılarak ilk derece hukuk kurullarının,  yönetim kurulu tarafından seçilecek üyelerden oluşacağı, hukuk kurullarına seçilen başkan ve üyelerin görev süresinin,  Yönetim Kurulu’nun görev süresi ile bağlı olmaksızın dört yıl olacağı belirtilmiştir. Tahkim Kurulu’nun ise Yönetim Kurulu tarafından en az 10 yıllık hukuki tecrübeye sahip hukukçular arasından seçilecek kişiler olacağı düzenlenmiştir.

7405 sayılı Kanun’un 23. Maddesi ile beraber ilk kez profesyonel faaliyet tanımı yapılmıştır. Bu tanıma göre “Sporcu için spor faaliyeti onun esas mesleği kabul edilir.” İfadesi yer almaktadır.

Yeni Spor Kanunu’yla beraber 5894 sayılı Kanun’a yapılan eklemelerle menajerliğe dair hükümler de düzenlenmiştir. Menajerlerle yapılacak sözleşmelere noterde düzenleme şekil şartı getirilmiş ve sözleşmenin en fazla 2 yıl için yapılabileceği düzenlenmiştir. Ayrıca menajerlik sözleşmesinin; tarafların isimleri, sözleşme tarihi ile süresi, menajerlik faaliyetinin kapsamı ve bundan kaynaklanan ücreti, ödeme koşulları, menajerin edimleri, fesih hükümleri ve tarafların imzalarının bulunması zorunlu tutulmuştur.

7405 sayılı Kanun’la beraber ceza hükümlerimde de düzenlemeler yapıldığı görülmektedir. Kanunda cezalara ilişkin hükümler 47. maddenin 19. fıkrasında düzenlenmiştir. Yapılan düzenleme ile spor kulübü ve spor anonim şirketi başkan, yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri bakımından cezai müeyyideler getirilmiştir. 

Sonuç

“Yeni Spor Kanunu” ile beraber gelen değişiklikleri incelediğimizde spor kulüpleri ve spor federasyonlarının dernek yapısından çıkartıldığını, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın müdahalesi ile idarenin spor kulüplerinin üzerindeki otoritesinin arttığını ve spor kulüpleriyle spor anonim şirketleri başkan ve yöneticileri bakımından şahsi sorumluluk ve cezai düzenlemeler getirildiğini görmekteyiz. Bu gibi değişikliklerin uygulamada ne gibi sonuçlar doğuracağını önümüzdeki dönemlerde daha net bir biçimde görme imkanı bulabileceğiz.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Yayımlar

Bize Danışın

    I read, agree and accept the notice on personal data protection, declaration of explicit consent, privacy and cookie policy.

    Covid-19

    Litigation & Dispute Resolution

    We mediate on legal disputes and represent our clients before…

    Real Estate

    We offer legal services aimed at the problems experienced by…

    Mergers & Acquisitions

    We provide legal consulting devoted to merger and acquisition processes…

    Intellectual Property

    We offer legal services in all intellectual property fields such…

    Employment & Labor

    We proffer legal consultancy services intended for struggling with matters…

    Debt Collection & Restructuring

    We advocate the interests of our clients who are parties…

    Insurance Law

    We provide legal consultancy services aimed at affairs between our…

    Business Law & Corporate Maintenance

    We offer consultancy services pertaining to corporate law to our…

    Protection Of Personal Data

    We provide legal services to our clients in line with…

    Transportation & Logistics

    We provide legal consultancy and litigation services in the areas…

    Consumer Protection

    We offer legal consultancy on the aggrievements of consumers such…

    Family And Inheritance Law

    We provide legal services regarding matters such as divorcement, alimony,…